Şubat 27, 2013

Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu

Savaşa hayır, çünkü o savaş; diyordu küçük bir çocuk kısa pantolonuyla sokaklarda koştururken.. Açıklaması içinde olan bir nedenle barışmayı istiyordu. Keşke küçükken oyunlarda bir el hareketiyle yaptığımız kadar kolay olsaydı barışmak..
 
Barış, ortak köklüydü ama.. İsim olması kadar bir eylemdi de.. Eyleme dönüşmeyince sadece isimde kalıyordu..
Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu, barışa inancı emziren bir çocuk kitabı..
Sadako Sasaki, Japonya'ya atom bombası atıldığında 2 yaşında olan bir kız çocuğu..
Atom bombasının etkisiyle  yıllar sonra, vücuduna aldığı radyasyonun yol açtığı bir lösemi hastalığının pençesine düşer.
Çok hızlı koşmaktadır. En büyük hayali okulun atletizm takımına girebilmektir. Hayalinin gerçekleşmesine çok yaklaştığı bir vakitte hastane odalarının soğuk duvarlarıyla karşılaşır..
Ahh çocukluğun onulmaz oyunbazlığı, umutta inatçılığı..
Eski bir Japon efsanesi der ki: Bir insan hastalandığında kağıttan bin adet turna kuşu yaparsa, bunu gören tanrılar bu kişiyi sağlığına kavuşturacaktır.

 
Bu efsaneyi duyan Sadako, hastane yatağında aralıksız kağıt katlamaya başlar.. Odasının tavanına iplerle asılan turna kuşlarının kanatlarına "HUZUR" yazmak ister.."Sizin kanatlarınıza huzur yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz."

Nazım'ın kapı kapı gezerek barış için imza isteyen "Küçük Kız Çocuğu"yla karşılaşmış mıydı Sadako, bilmem ama o aynı istekle, bütün dünyada barış içinde kanat çırpacak 644 turna kuşu katlar gittikçe incelen parmaklarıyla..
 
Öyle bir kararlılıkla ve umutla yapıyor ki bunu, güçlü parmaklarınızla çekiştirdiğiniz karanlıktan utanıyorsunuz. Sadako'nun 645. turna kuşunu katlayamadan bırakıp gittiği, çocukların büyüklerin büyük(!) hırslarına heba edildiği dünyanın çirkinliğinden utanıyorsunuz..
...  
ABD'de Seattle Parkında bulunan Sadako Heykeli, elinde origamiden bir turnayla kaydediyor Sadako'yu insanlığın karanlık tarihine.. Bir özür mü, bir soyutlanma mı, bir inkar mı bilinmez..    
 
Ölümünden sonra Hiroşima'yla özdeşleşen Sadako'nun ve kağıttan turna kuşlarının öyküsü; uçurumun kenarında bile umud etmeyi salıveriyor içinize.. Sıcacık ve çocuksu...

2 yorum: