Eylül 29, 2012

bizim büyük çaresizliğimiz

"Zor bir yazın zor günlerinde" yazmışım kapağına..
Aynı evde oturmasa da çaresizlikler birbiriyle kardeş gibi..
Ender ve Çetin'in hikayesi ansızın değil ama yavaş yavaş başlıyor.. Geliyor ve gitmiyor. Eksikleri fazlalıklarıyla orantılı, iyi bir yapbozu oluşturuyor onlar. Birbirlerini bulmalarının en başlıca nedeni bu.. En basitinden biri yemek yemeyi seviyor, diğeri yemek yapmayı.. Pay ve payda gibiler de bir kesir çizgileri eksik..Nihal'in ailesini kaybettikten sonra evlerine yerleşmesiyle o da tam oluyor.
Başlıyor bir büyük çaresizlik kendini beslemeye..
Sağlam bir dostluğun paha biçilemez tadı, yakıcı bir aşkın iç parçalayıcı ve kafa zonklatıcı ağırlığı.. Çelişkiler, acaba öyle miler.. Yeni yazılmaya başlanılan alfabeler.. Çaresizliğin harfleriyle dokunan ama okunmayan bir yazgıdan kesitler..
Barış Bıçakçı'nın Sait Faik'le Oğuz Atay arası tarzı etkileyici..
Ben, "ille" okuyun derim..

Kitaptan:

"...İhtiyarlar şöyle der: "Neden bir tane! on tane alın!"
Bir gün biz de ihtiyarlayacağız Çetin. zZmbereğimiz boşalacak. İçimizde bakılacak, araştırılacak bir şey kalmayacak. Biz sadece biz olacağız, "ümitsizce kendimiz" olacağız. Hastane binalarına hayranlıkla bakacağız:"buranın kardiyoloji servisi iyiymiş diyorlar." İlaçlarımızı plastik bir margarin kutusuna koyup yanımızda taşıyacağız. Şehirde
yapamayacağız artık Çetin, binalardan ve otomobillerden usanacağız. Ankara'dan ayrılacağız. şehrimizden... Her şeyi satıp savıp deniz kıyısında bahçeli bir eve yerleşeceğiz. Bütün paralı şehirlilerin, sürükleyip getirdikleri maddi güvencelerle birlikte döküldükleri bu hayal-denize, ne yazık ki biz de döküleceğiz. Ağaçlarla ilgileneceğiz, bitkilerle ve onlara iyi gelecek şeylerle: ışıklarıyla, su gereksinimleriyle ve böcek ilaçlarıyla... Dış dünyanın bilgisiyle meşgul olacağız. Ağaçlara, çiçeklere, kuşlara, balıklara isimleriyle sesleneceğiz. Şehirde, doğanın bizi yalnızca bir ceset olarak kabul edeceğini düşünürken, orada, deniz kıyısında doğaya aitmiş gibi hissedeceğiz kendimizi. Çıplaklığımızı seveceğiz. En önemli sistemlerin sindirim ve boşaltım sistemleri olduğu konusunda coşkulu bir biçimde hemfikir olacağız ve pekliğe iyi geldiğini bildiğimiz otları kurusun diye ters çevirip sayvanın tavanına asacağız.

Sen sormadan söyleyeyim, balık da tutacağız Çetin. küçük bir motorla sabahları pata pata balığa çıkacağız. Tatile gelen genç, hevesli oltacıların "Burada ne balığı çıkar?" sorusuna, birbirimize bakıp, "Say, aklına gelen bütün balıkları say, hepsi çıkar," diye yanıt vereceğiz.

Kışları, kıyı tenhalaştığında, sandalyelerimizi ılgınların altına koyup denizi seyredeceğiz. Geçmişten konuşacağız. Bütün yaşadıklarımızı bıkmadan, usanmadan ve artık utanmadan hatırlayacağız. Deniz azacak burnumuzun dibine kadar gelecek. Hırkalarımıza iyice sarınacağız. bedenlerimiz, olan biteni kabullenmemize olanak tanıyacak bir hızla çevikliğini, gücünü, dayanıklılığını yitirmiş olacak.

Hayatı, büyük çaresizliğimizi, nihayet anladığımızı düşüneceğiz. İçimizde bilmediğimiz bir şeylere isyan etme isteği doğacak.

Sonra yine bahar gelecek, yaz gelecek. tekrar eden şeyler bizi tekrar tekrar sevindirecek.

Bir gün başlarımızda şapkalarımızla bahçede çalışırken, genç bir kadın duvarın ardından seslenip, tek bir kökten mor, kırmızı, siyah ve sarı biberler veren süs biberinden bir tane koparıp koparamayacağını soracak. Sen ya da ben (ne fark eder!) şapkamızı çıkaracağız, başımızı kaşıyacağız ve yumuşak, kur yapar bir edayla, "Neden bir tane! on tane alın!" diyeceğiz..."

1 yorum:

  1. çetin'le ender hakikaten de pay ile payda gibiler. ne güzel bir tanım!
    beğenerek okumuştum bu kitabı. çok dokunaklı gelmişti.. bana da şunları hissettirmişti:
    http://nezlelikarga.blogspot.com/2012/01/bizim-buyuk-caresizligimiz.html

    sevgiler.

    YanıtlaSil